Shkenca Kompjuterike

Zhvillohet kabllo neural për transferin e shënimeve nga dhe në tru
Shkenca Kompjuterike - 23/01/2007
Kabllo i ndërtuar nga neuronet një ditë mund të përdoret për transferin e "shënimeve" nga kompjuteri në tru të njeriut. Një kabllo e tillë është zhvilluar në University of Pennsylvania në SHBA. Hulumtuesit janë të mendimit se një teknologji e tillë mund të ndihmon personave të ci...

 
Pajisja për matje precize mbi harkun e violinës
Shkenca Kompjuterike - 09/08/2006
Një studente post-diplomike në MIT ka krijuar një pajisje elektrike e cila mund të bën matjet precize të pozitës, përshpejtimit dhe shtypjes së harkut të violinës. Diana Young, kandidate për Doktoraturë në Massachusetts Institute of Technology,...

 
Çipi hibrid ku molekulat i ruajn bit-at
Shkenca Kompjuterike - 09/08/2006
Një nga teknologjitë më premtuese për zëvendësimin e elektronikës tradicionale është ajo hibride. Qarqet e integruara hibride përbëhen nga kombinimi i disa llojeve të teknologjive si: mikro, nano dhe molekulare. Megjithëse kjo fushë e studimit është ende në fazat fillestare,...

 
Projektimi i informatave planetare në sferë
Shkenca Kompjuterike - 14/06/2006
Sistemi i ri për projektimin e informatave planetare në sferë do t'a mundëson vëzhgimin e Tokës, uraganeve si Katrina, apo Marsin me vullkanet më të mëdha në sistemin tonë Diellor. Ky sistem quhet "Science on a Sphere". Kjo sferë e ndërtuar nga fibrat e qelqit,...

 
Google duke hulumtuar si të përmirësohet përjetimi i TV
Shkenca Kompjuterike - 11/06/2006
Zhvilluesit nga laboratori i Google publikuan një shkrim i cili flet mbi aplikacionin interaktiv i cili ka aftësi të analizon zërin e ambientit dhe emisionin në TV për t'a identifikuar. Shkrimi i publikuar e përshkruan një sistem i cili mund të ofron material të "saktë" interneto...

 
Hulumtuesit krijojnë molekulën e parë fraktale
Shkenca Kompjuterike - 12/05/2006
Hulumtuesit nga University of Akron, Ohio University dhe Clemson University, arritën të krijojnë molekulën fraktale më të madhe deri tani në përmasa nanometrike. Puna e tyre mund të ndikon në zhvillimin e qelizave më efikase fotoelektrike, bateriave molekulare dhe ruajte energjet...

 
Uji përdoret për stabilizimin e nanotelave
Shkenca Kompjuterike - 26/04/2006
Ekipi hulumtues nga University of Pennsylvania, Drexel University dhe Harvard University kanë zbuluar një metodë të re për stabilizimin dhe kontrollimin e ferroelektricitetit në nanostruktura. Metoda ka të bëjë me "përfundimin e sipërfaqës me fragmente të ujit"....

 
Pikat kuantike përdoren për krijimin e nano laserëve
Shkenca Kompjuterike - 17/04/2006
Laseri, një nga instrumentet më të dobishme shkencore, është duke u zvogëluar dhe bërë më efikas. Shkencëtarët arritën të dizajnojnë laserët miniatur me dimensione nanometrike dhe humbje të ulëta optike të cilat mund të dërgojnë drejtë zhvillimit të qarqeve fotonike të integruara...

 
Metoda e re për prodhimin e nanomaterialeve
Shkenca Kompjuterike - 30/03/2006
Kimistët nga Virginia Commonwealth University arritën të zhvillojnë një metodë të re për kultivimin e nanomaterialeve duke përdorur një furrë të zakonshme mikrovalore. Kimistët arritën të kontrollojnë dimensionet dhe karakteristikat e shufrave dhe telave nanometrik përmes metodës...

 
Zhvillohet metoda më efikase për konvertimin e zërit në sinjale elektrike
Shkenca Kompjuterike - 26/02/2006
Të inspiruar nga mënyra se si zëri procesohet në trurin e njeriut, hulumtuesit në Carnegie Mellon University (CMU) kanë krijuar një mënyrë të re për konvertimin e zërit në formë digjitale. Përparsia e kësaj metode është kualiteti më i lart i zërit për pajisje ndihmëse për dëgjim,...

 
Kompjuteri molekular nga enzimet bën matje në trupin e njeriut
Shkenca Kompjuterike - 26/02/2006
Kompjuteri molekular i ndërtuar nga enzimet është ndërtuar nga hulumtuesit në Izrael. Itamar Willner, i cili ndërtoi këtë kompjuter me kolegët nga Hebrew Unvierstiy of Jerusalem në Izrael, beson se këto pajisje mund të vendosen në organizëm të njeriut për të kultivuar barëra të d...

 
Përdorimi i metodave nanometrike për prodhimin e qelizave energjetike
Shkenca Kompjuterike - 22/02/2006
Qelizat nanoteknologjike energjetike të cilat përdorin Metanolin një ditë do të kenë përdorim të gjerë në fuqizimin e teknologjisë. Hulumtuesi Prashant Kumta, i shkencave materiale në Carnegie Mellon University në Pittsburgh, pohon se për kompjutera fletore,...
 

Pika kuantike mund të komunikojnë përmes dritës
Shkenca Kompjuterike - 22/02/2006
Shkencëtarët të cilët janë duke punuar me pika kuantike (Ang: quantum dotts) kanë zbuluar mënyrën për t'i mundësuar këtyre pikave të komunikojnë. Ameenah Al-Ahmadi, nga Ohio University, deklaroi se "në esencë, këto pika flasin mes vete".

Këto pika të vogla,...

 
Studimi i grumbujve të bubrecave dhe bletave dhe rëndësia në komjuterikë
Shkenca Kompjuterike - 22/02/2006
Sjellja e kolonive të bubrecave, bletave dhe insekteve të tjera shoqërore ka rëndësi të madhe dhe ndikim në shumë aspekte tjera të botës. Inteligjenca e kolonive (apo Inteligjenca e Grumbujve) është sjellja kolektive e agjentëve të pavarur, ku çdonjeri vepron në bazë të stimulime...

 
Metoda e re për optimizimin e optoelektronikës
Shkenca Kompjuterike - 19/02/2006
Fizikantët në institutin JILA të Colorado kanë zbuluar një metodë të re dhe të shpejtë laserike e cila mund të "vëzhgon" karakteristika elektrike të papara deri tani në gjysmëpërçues. Kjo mund të ndikon në zhvillimin e optoelektronikës më efikase si dhe të LED-ave më efikas....

 
Kristalet nanometrike japin shumë premtime për teknologji Diellore
Shkenca Kompjuterike - 06/01/2006
Shkencëtarët nga Los Alamos National Laboratory në SHBA zbuluan që dukuria e njohur si "carrier multiplication" në të cilën kristalet e gjysmëpërçuesit reagojnë ndaj fotoneve duke "shumëzuar" elektrone, ka më shumë zbatime sesa që mendohej më parë....

 
Krijohen piramidat nanometrike që mund të përdoren për ndërtim të nanostrukturave
Shkenca Kompjuterike - 21/12/2005
Një ekip i shkencëtarëve nga Britania dhe Holanda kanë zbuluar një komponente tri-dimensionale e cila mund të krijohet nga ADN-ja me një procedurë të thjeshtë. Teknika e zbuluar nga shkencëtarët lejon prodhimin e biliona komponente të tilla....

 
Ndërtohet mikroskopi më i avancuar në botë
Shkenca Kompjuterike - 10/12/2005
Hulumtuesit e nanoteknologjisë, kimisë dhe biologjisë nga University of California Davis tani kanë mundësi të përdorin mikroskopin më të avancuar në botë. I hapur këtë vjeshtë, Spectral Imaging Facility, paraqet kombinimin e mikroskopit të forcës atomike dhe mikroskopit konfokal ...

 
Pëlhura elektronike e cila ka aftësi të detekton prekje dhe kontrollon pajisje
Shkenca Kompjuterike - 05/12/2005
Një kompani e vogël Britaneze, Eleksen, ka zhvilluar një pëlhurë të re elektronike e përbërë nga shtresat e nailonit të pasur me Karbon të cilat kanë aftësi të detektojnë prekjet, shtypjen e prekjes, si dhe drejtimin e saj.

Kjo pëlhurë e cila mund të lahet,...

 
Krijohet bajti i parë kuantik - kubajt-i
Shkenca Kompjuterike - 03/12/2005
Instituti për Optikën Kuantike dhe Informatikën Kuantike në Universitetin e Innsbruck në Austri ka krijuar një grupim të tetë grimcave kuantike, duke krijuar si rezultat bajtin (Ang: byte) të parë kuantik, apo kubajtin (Ang: qubyte) të përbërë nga tetë kubit-a....

 
Hulumtuesit vëzhgojnë kufirin atomik mes materialeve të lëngëta dhe ngurta
Shkenca Kompjuterike - 28/11/2005
Shkencëtarët nga Instituti Max Planck në Stuttgart, së bashku me hulumtuesit nga Instituti Teknologjik në Haifa të Izraelit kanë arritur të vëzhgojnë proceset atomike në pikat ku takohen materialet e lëngëta, si Alumini, dhe ato të ngurta si Alumin Oksidi (Safiri - α...

 
Sëmundja virtuele përhapet nëpër lojën World of Warcraft
Shkenca Kompjuterike - 21/09/2005
Lojtarët e lojës World of Warcraft (WoW) nga Blizzard kanë përjetuar përhapjen e parë të sëmundjes virtuele. Sëmundja virtuele e lojës WoW ka filluar në tokat Azeroth dhe është përhapur nëpër lojtarët (karakterët) e shumtë. Sëmundja u paraqit në një shtesë të botës virtuele të Wa...

 
Zhvillimi i çipave 3D të bazuar në punën e trurit
Shkenca Kompjuterike - 08/09/2005
Hulumtuesit nga Imperial College në Londër, Durham University dhe Univeristy of Sheffield kanë krijuar një çip të ri i cili është i bazuar në trurin e njeriut. Ky çip do të ketë aftësi të ruan shënime të shumta falë lidhjeve të komplikuara të nanotelave,...

 
Zhvillimi i nanohelikave
Shkenca Kompjuterike - 08/09/2005
Një material deri më parë i panjohur, i përbërë nga Zink Oksidi, i cili ka formën e helikës të ADN-së mund të gjenë zbatim në ndërtimin e strukturave nanometrike si sensorat, resonatorët, transduktorët (pajisje që shndërrojnë një energji në energji tjetër) apo pajisje tjera të ci...

 

Shtohet sekcioni mbi Nanoteknologji në Mbulimet Speciale të Pr-Tech
Shkenca Kompjuterike - 04/09/2005
Me rritje të zhvillimeve në fushën e nanoteknologjisë, Pr-Tech vendosi ta shton sekcionin "Nanoteknologjia dhe shkencat e përmasave nanometrike" në Mbulimet Speciale. Në këtë mënyrë të interesuarit në nanoteknologji mund ti vëzhgojnë gjitha zhvillimet e raportuara nga Pr-Tech në ...

 
Krijohet materiali hibrid nga nanotubat Karbonike dhe Diamanti
Shkenca Kompjuterike - 04/09/2005
Hulumtuesit nga Argonne National Laboratory të Departamentit për Energji të SHBA, kanë arritur bashkimin e materialit më të fortë (Diamantit) dhe strukturave më të forta në natyrë, nanotubat Karbonike. Kjo iu ka lejuar hulumtuesve rritjen e nanotubave dhe diamantit së bashku,...

 
Zhvillohet metoda efikase për prodhimin e shiritave nanotubik
Shkenca Kompjuterike - 22/08/2005
Një ekip hulumtues nga University of Texas në Dallas si dhe nga CSIRO të Australisë kanë zbuluar si të krijojnë shtresa dhe shirita shumë palësh nga nanotubat Karbonike në masë prej shtatë metra për minutë. Çka është më e rëndësishme, shiritat dhe pllakat shtresore pa i modifikua...

 
Tubat nanometrike të formës 'Y' veprojnë si transistora
Shkenca Kompjuterike - 17/08/2005
Tubat nanometrike Karbonike të krijuara në formën e shkronjës 'Y' mund të bëjnë revolucion në industrinë kompjuterike, sipas hulumtimeve të fundit. Nga hulumtimet e bëra është zbuluar se ky lloj i tubave Karbonike ka aftësi të vepron si transistor efikas....

 
IBM lëshon gjeneratën e re të teknologjisë Silikon Germanium
Shkenca Kompjuterike - 07/08/2005
IBM lajmëroi se gjenerata e katërt e teknologjisë për prodhimin e pajisjeve elektronike, 8HP, tani është e gatshme për përdorim. 8HP, është teknologji e bazuar në Silikon dhe Germanium, dhe ka efikasitet dy herë më të lartë sesa gjeneratat e mëparshme....

 
Kontrollimi i njeriut nga larg
Shkenca Kompjuterike - 07/08/2005
Hulumtuesit nga laboratori për shkenca komunikuese nga Nippon Telegraph and Telephone (NTT), kanë arritur te krijojnë pajisje e cila ka aftësi të kontrollon lëvizjen e njeriut nga larg. Në konferencën 2005 SIGGRAPH për grafikat kompjuterike,...

 
Përdorimi i nanotubave për krijimin e pajisjeve më efikase elektronike
Shkenca Kompjuterike - 06/08/2005
Fizikanët në SHBA kanë zhvilluar një metodë të re për krijimin e qarqeve elektrike nga nanotubat Karbonike. Kjo metodë e re ka të bëjë me zhytjen e çipave në solucion të pastër të nanotubave. Metoda është e ndryshme nga ajo e mëparshme ku tentohej "rritja" e nanotubave direkt në ...

 
Planet për ndërtimin e superkompjuterit të ri në Japoni
Shkenca Kompjuterike - 31/07/2005
Japonia planifikon ndërtimin e superkompjuterit i cili do të jetë 73 herë më i shpejtë sesa superkompjuteri më i fortë sot, Blue Gene nga IBM. Projekti Japonez do të ketë financim rreth €741 milion. Japonia e humbi kurorën për superkompjutera kur Earth Simulator-i,...

 
Google Moon - shtesa e fundit nga Google
Shkenca Kompjuterike - 21/07/2005
Google tani mbulon edhe Hënën me shërbimin Google Maps. Vegla e cila fillimisht u zhvillua për harta të Tokës tani është adaptuar për Hënë. Përdoruesit e moon.google.com mund t'i vëzhgojnë pikat ku janë zbritur Apollo 11, 12, 14, 15, 16, dhe 17....

 
Nanotubat mund të transmetojnë sinjale elektrike me shpejtësi 10 GHz
Shkenca Kompjuterike - 20/06/2005
Shkencëtarët në Henry Samueli School of Engineering në University of California kanë demonstruar për herë të parë se si nanotubat Karbonike mund të transmetojnë sinjalet elektrike në çip më shpejtë se telat e Bakrit apo Aluminit. Hulumtuesit në UC arritën të transmetojnë sinjalet...

 
Hulumtuesit zhvillojnë tranzistorin nanometrik
Shkenca Kompjuterike - 08/06/2005
Hulumtuesit në University of Alberta kanë arritur një zhvillim shumë të madh në fushën e tranzistorave molekular. Ekipi hulumtues vërtetoi që ngarkesa e një molekuli mund të kontrollohet përmes një atomi tjetër deri sa atomet përreth mbesin neutral....

 
Google lëshon Sitemaps
Shkenca Kompjuterike - 05/06/2005
Google Sitemaps është eksperiment që ka qëllim të mbulon më mirë dhe t'i pasuron në mënyrë më efikase indekset e Google. Përmes Sitemaps, zhvilluesit e siteve mund t'i informojnë "zvarritësit" (Ang: crawler) të Google për ndryshimet e fundit....
 

Advertisement
 
 
Oggi ci sono stati già 2 visitors (4 hits) qui!
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=